29 Mar
2014
Opublikowano w: Przyprawy
przez    Brak komentarzy

Zioła w potrawach

Zioła w potrawach

Kuchnia powinna być bogata w smaki, różnorodna i pełna aromatów. Jest to podstawowy wymóg którego musimy się trzymać. Nie możemy dopuścić do sytuacji kiedy kuchnia będzie mdła i nudna. Powinna ona sprawiać radość i na swój sposób intrygować. Dzięki temu z większą ochotą eksperymentujemy i otwieramy się na nowe doznania. Tradycyjna polska kuchnia często o tym zapominała i zamykała się w określonym obszarze i wachlarzu składników. W każdej potrawie królował pieprz i sól, a inne przyprawy nie były nawet brane pod uwagę. Jest to smutna prawda.

Przyprawy dokoła świata

Oczywiście jest to prawda o przeszłości. Na szczęście te czasy już minęły, a wszyscy zdecydowanie chętniej otwierają się na nowe doświadczenia, korzystając z tego, co ma nam do zaoferowania świat. Stąd też wzięła się fascynacja kuchnią orientalną, czy śródziemnomorską. Ludzie teraz naprawdę chcą próbować nowych rzeczy. Nie zadowala ich już ani pieprz ani przyprawy ziołowe. Szukają nowych smaków i nowych potraw ponieważ jedzenie traktują jak równoważną przygodę do podróżowania samolotem. Naszym zdaniem trzeba takie tendencje jak najbardziej wspierać.

miedzy-kopcami-przypraw

Nie da się ukryć, że duży wpływ na zainteresowanie Polaków nowymi potrawami mają programy telewizyjne które w atrakcyjny sposób prezentują nie tylko nowe kraje ale także ich kuchnie. Duże zasługi w tym zakresie ma szczególnie Robert Makłowicz. Tak natchnieni możemy zacząć eksperymentować w kuchni.Eksperymenty w kuchni są pozytywną rzeczą, a wykorzystywania przypraw z różnych stron świata tym bardziej. Warto też wiedzieć o tym, że często posiadają one lecznicze właściwości, które mogą sprawić, że przez codzienne posiłki Wasz organizm stanie się silniejszy. Mimo wszystko zawsze należy pamiętać o umiarze i rozsądnie stosować wszystkie składniki. W przeciwnym razie możecie sobie zaszkodzić, nie wspominając już o samej potrawie. Jeśli chcemy być pewni że wszystko będzie okej najlepiej jest zacząć od potraw które są zrobione według przepisów zamieszczonych w książkach. Wtedy mamy pewność.

Więc, co o tym myślisz? Zostaw komentarz