22 Lip
2015

Polski cydr i jego zalety

Polski cydr i jego zalety

Jeśli szukać napoju alkoholowego, który w polskiej produkcji spisuje się naprawdę dobrze, poza piwem, czy też wódką, które kojarzą nam się z polskimi trunkami dość standardowo wymienić trzeba również cydr. Czym jest, jak smakuje i dlaczego warto go wybrać zamiast piwa czy mocniejszych napojów wyskokowych? Dzisiaj przyjrzymy się bliżej temu produktowi, który w ostatnich latach podbija serca bardzo szerokiego grona kupujących z uwagi na jakość oraz smak. A oto wszystkie istotne szczegóły związane z tym właśnie tematem w praktyce.

Prosto z polskich jabłek

Podstawą dla powstawania napojów takich, jak cydr są oczywiście owoce. W tym przypadku zaś, są to przede wszystkim jabłka. Jeśli chodzi na przykład o dobroński cydr, który jest uznawany za jeden z najlepszych, jakie w ogóle są oferowane, są to jabłka pochodzące ze specjalnych upraw jednego, konkretnego gatunku.

W przypadku zaś cydrów bardziej komercyjnych, są to zazwyczaj jabłka w ogóle. Co oczywiste, odmiana jabłek, z której przygotowywane są produkty takie, jak dobroński cydr ma wpływ na jego ostateczny kolor czy też aromat, dlatego też, jeśli cydr, to warto postawić właśnie na produkty regionalne, które sprawdzają się o wiele lepiej z uwagi na naturalność oraz ekologię. dobroński_cydr6

Chcąc kupić prawdziwe perełki pośród cydrów oferowanych w kraju, warto odwiedzić choćby specjalne festiwale oraz inne spotkania poświęcone temu trunkowi – w tym na przykład wystawy oraz targi.

Tam bowiem przyjeżdżają najlepsi polscy producenci – także ci, którzy zajmują się wytwarzaniem trunku na niewielką skalę, prowadząc choćby ekologiczne uprawy.

Podczas takich właśnie spotkań można się cieszyć naprawdę doskonałymi pod każdym względem efektami i poznać zupełnie nowy smak polskiego cydru. A to przecież jest sprawa najważniejsza, na jaką w tym właśnie kontekście warto z całą pewnością zwrócić uwagę, chcąc się napić czegoś wyjątkowego i czerpać z tego pełną przyjemność.

 

Więc, co o tym myślisz? Zostaw komentarz